Koeien

Op Hoeve Vredeveld hebben we twee soorten koeien: Melkkoeien en vleeskoeien (Hereford)
De producten van deze koeien verkopen we natuurlijk in onze boerderijwinkel!

Kom gerust onze koeien bekijken

Op de boerderij zijn twee stallen waar koeien staan. U bent van harte welkom om hier te komen kijken. In de nieuwe stal hebben we zelfs een mooie loopbrug zodat iedereen van bovenaf naar de koeien kan kijken.
Dit is mogelijk tijdens openingstijden van de zorgboerderij: ma t/m za tussen 9:00 uur en 17:00 uur.

Herefords

Dit ras heeft een vriendelijk en rustig karakter en is dus ook zeer geschikt voor de deelnemers van de zorgboerderij. Het vlees van deze koeien staat bekend vanwege de marmering: het vet zit in kleine moleculen er door heen en het is daardoor erg lekker mals.

Het ras kan zomers en ’s winters gemakkelijk buiten staan. Maar omdat wij hier op de kleigrond zitten is dat voor het gras niet mogelijk. Bij ons kunnen ze ’s winters de stal in waar we ze kunnen voeren en eventueel ‘knuffelen’.

Van het voorjaar tot het najaar lopen de Herefords buiten: Op de zorgboerderij of in natuurgebieden van Het Flevolandschap. Daar is het ook mogelijk om ze tussen de bomen te zien grazen!

Rundvlees

Ongeveer één keer per maand laten we een os, stier of koe slachten. Dat gebeurt bij slagerij Van Norel in Oldebroek. Vervolgens verpakken we het in kleinere porties in vacuüm-verpakkingen. Het is niet nodig hele vleespakketten af te nemen.

De melkkoeien

Het aantal koeien dat we melken is ongeveer 60. Dat varieert altijd wat omdat koeien ook een tijdje niet gemolken worden, een aantal weken voordat ze opnieuw een kalfje krijgen. Ook zijn we nu nog een startend melkveebedrijf dus we zullen nog wat groeien. We hebben nog heel wat jonge dieren die nog voor de eerste keer moeten kalven en dan dus ook pas melk zullen gaan geven.

Vanaf april mogen we onze bedrijfsvoering ook echt biologisch noemen. De dieren hebben binnen beschikking over grote strohokken en altijd een plekje aan het voerhek om hooi/kuilvoer te eten. Van het voorjaar tot het najaar lopen ze buiten in weilanden rondom de stal, zodat ze ’s ochtends en ’s avonds weer gemolken kunnen worden. Dit gebeurt met een zogenaamde 2×8 zij-aan-zij-melkstal: Er kunnen 8 koeien aan elke kant naar binnen, zodat de koeien door de machine gemolken kan laten worden

De melk

De meeste melk gaat naar de melkfabriek. Het is echter ook te koop in onze boerderijwinkel. 
Ongepasteuriseerde rauwe melk mag in Nederland alleen direct vanaf de boerderij verkocht worden. Dit moet dan onder vermelding van het advies de melk voor gebruik te koken. 

Verse melk is zo te gebruiken maar u kunt het ook pasteuriseren of koken. Het is vervolgens verrassend eenvoudig om het zelf verder te verwerken tot bijvoorbeeld yoghurt, hangop, kwark, kaas, ricotta, pap, pudding, pannenkoeken en ga zo maar door!

U kunt uw eigen fles, yerrycan of emmer meenemen, maar er zijn ook literflessen in onze winkel te koop. Deze literflessen hebben €0,35 statiegeld. De melk kost € 0,80 per liter. 
(Nu is het natuurlijk niet zo dat Herefords géén melk geven. Ze geven iets minder melk omdat ze er niet de allerbeste genen voor hebben. De Herefords geven hun melk alleen aan hun eigen kalf!)